JAPANDI- een geliefde minimalistische stijl, veelvuldig gebruikt in de Westerse interieurbranche. Met als the key … RUST. Maar voor de Japanners ligt er een diepere laag in deze interieurstijl.

Japan is een klein en dichtstbevolkt eiland. Dat betekent dat je praktisch met de beschikbare ruimte om moet gaan. Een kamer zonder functie is dan ook een no-go. Het liefst meerdere functies in 1 ruimte, waardoor de ruimte flexibel wordt.

Daarbij wordt Japan veelvuldig opgeschrikt door aardbevingen, tsunami’s en andere natuurrampen. Met deze gedachten zal je niet snel een grote spiegel of een zware kast in de huizen zien. Alles voor de veiligheid.

Na inlezen ontdekte ik dat mijn werkwijze vloeiend aansluit bij de Japanse filosofie. Het kiezen van een andere benadering van de manier waarop er naar een ruimte wordt gekeken en waar deze voor wordt gebruikt is de key bij de ontwerpen. Hiermee creëer je een thuis wat echt afgestemd is op de gebruikers van het huis. Wat vraagt jouw levensstijl en wat zijn de mogelijkheden bij jou huis?

Het gebruik maken van multifunctionaliteit in de ruimtes geeft aan dat je het huis zo kan gebruiken zoals het op dat moment bij jouw bezigheid aansluit. Alles is veranderlijk en in beweging. Plus functies die je niet gebruikt slokken de ruimte op. Denk dan bv aan een bad die je nooit gebruikt of een tafel voor 8 personen terwijl je deze voornamelijk met z’n 2tje gebruikt, behalve 2x per jaar met 8 personen.

Tegenwoordig heb ik ook ont-spullen ontdekt. Allereerst kunnen de spullen die jij niet meer gebruikt, voor een ander heel waardevol zijn en een vette plus is de ruimte die het geeft in je hoofd.

Het letterlijk weglaten geeft figuurlijk ruimte in je hoofd, en hiermee komen we dan weer uit bij de minimalistische toepassing van de Japanse stijl.  

Multifunctioneel wandmeubel. Opbergen – tv kijken – zitten – decoratief

TYPISCHROOS
Average rating:  
 0 reviews