Holistisch wonen

Na jaren puur gevoelsmatig mijn werkzaamheden als interieuradviseur te hebben uitgevoerd kan ik hier nu een term aan verbinden, om het maar fijn te kunnen kaderen ;-). Deze manier van kijken naar een interieur mag de term “Holistisch wonen” dragen. Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’ en heeft als definitie geheel – allesomvattend. Holisme betekent; kijken naar het geheel. Deze visie gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is. Mens en omgeving, lichaam en geest en alles daar tussen. Dit houdt dus in dat niks op zichzelf staat, alles elkaar beïnvloed en je als mens onderdeel bent van het geheel. We ontdekten in de Corona tijd dat de natuur ons hoofd en hart weer in balans brengt. Het holistisch wonen is eigenlijk gewoon het meebewegen met de elementen van de natuur.

Deze manier van werken als interieuradviseur brengt je een interieur wat in harmonie is en rust geeft. Alles beïnvloed elkaar en kan niet los van elkaar worden gezien. Het één ontstaat door het ander en als op het ene niveau iets verandert dan heeft dat direct invloed op het ander. Als ik samen met jou ga onderzoeken waar je blij van wordt, wat voor jou belangrijk is, bepalen we samen waar de meerwaarde ligt om het door te voeren zodat je huis als een waar thuis gaat voelen.

Je voelt je niet thuis waar je woont, maar waar ze je begrijpen.

Ik citeer Lidewij Edelkoort

‘De traagheid van ambachtelijke processen geeft design zijn nobelheid en diepte, gesterkt door de overtuiging dat animistische energie kan worden genesteld in materialen. De objecten en het textiel van morgen moeten onder de loep worden genomen op de mogelijkheden van verfijnde detaillering en afwerking – zoals (mand)vlechten, graveren, schilderen, kantklossen en borduren.

Deze holistische benadering van wonen is een verfijnde ontwerprichting geworden voor onze tijd, waarin de functies van kamers veranderen en totaal nieuwe plannen voor de toekomst vereisen; een kernmaatschappij met meer ruimte voor familie en vrienden en minder ruimte voor eenzaamheid, met een focus op koken en leren, spelen en lezen, bakken en eten …

Woonkamers worden woonkeukens, slaapkamers worden junior suites en eetkamers worden bibliotheken om te studeren en te verbinden, terwijl tuinen en balkons begeerd worden en een extra kamer aan het huis toevoegen.’